Vindistrikter i Spania
I antall dyrkede hektar vinmark er Spania Europas desidert største vinland. Mer enn halvparten av EUs samlede vinareal ligger i dette solfylte landet. Men de spanske vinstokkene er ikke i nærheten av å være like produktive som de franske, og gir bare en tredjedel så store avlinger.
Spansk vin varierer veldig i kvalitet, fra kvalitetsviner laget i topp moderne vinifikasjonsanlegg, til enkle hverdagsviner fra gammelmodige bodegaer. Hovedgrunnen til den vekslende kvaliteten er først og fremst nettopp vinifikasjonsteknikkene, for spanske druer har en utrolig jevn kvalitet på grunn av det forutsigbare klimaet.
I det store og hele er Spania et rødvinsland, riktignok lages det en del hvitvin av Albariño i nordøst, nærmere bestemt i Catalonia, men det er først og fremst rødvinen spanjolene er kjent for. Da gjerne tunge, fatlagrede viner med kraftig fatpreg og høyt alkoholinnhold. Tempranillo er den mest brukte druen, den utvikler seg godt på fat og tåler lagring.
I de siste årene har stadig flere nye produsenter fremstilt yngre, mindre fatlagrede viner, og Spania leverer i dag mange fruktige, friske, unge rødviner av stigende kvalitet.
Spanjolenes forkjærlighet for eik og fatlagring har også fått dem til å plante stadig mer Chardonnay, en drue som har vist seg å trives godt i Spania.
Begrepene "Crianza," "Reserva" og "Gran Reserva" som ofte står på spanske etiketter, refererer til hvordan og hvor lenge vinen er lagret. For å få lov til å bruke "Crianza" må vinen ha vært lagret minst to år på flaske, rød "Reserva" tre år hvorav minst ett på eikefat, rød "Gran Reserva" fem år hvorav to på eikefat. For hvitvin betyr "Reserva" to års lagring hvorav seks måneder på fat og "Gran Reserva" fire år hvorav seks måneder på eik.
Det dyrkes vindruer over hele Spania, men det er områdene Rioja, Penedes, Navarra og naturligvis Jerez (sherry) som er best kjent.
Comments